joi, 2 februarie 2012

Mestesuguri traditionale - Olaritu



Industria si produsele sale de serie au provocat o indelungata si ireversibila criza a mestesugurilor populare. Unele dintre ele au disparut, altele inca mai supravietuiesc, anacronice cu vremurile sau ca expresii ale postmodernismului. Putine sunt mestesugurile noastre populare in care filonul traditional se manifesta cu vigoarea si prospetimea pe care le releva domeniul ceramicii. Situat la cumpana dintre mestesug si arta, olaritul, - aceasta ocupatie prin care, din cele mai vechi timpuri, pamantul, apa și focul au prins suflet in mana taranului roman - se bucura si astazi de o larga pretuire.
Olaritul, un mestesug stravechi
Olaritul reprezinta o indeletnicire pe care noi romanii o mostenim din adancul timpurilor, de la indepartatii nostri stramosi din neolitic, dar totodata a fost si este una dintre cele mai propice modalitati de materializare a insusirilor artistice. Prin forma, proportii, decor si culoare vasele de orice tip au intrunit pe langa rosturile practice si virtuti artistice decurgand din stiinta, inventivitatea si imaginatia mesterului popular, din stapanirea tehnicilor si a mestesugului.
Olaritul
Taranul din vechime nu se inconjura de lucruri multe, stralucitoare si moarte. Obiectele lui erau putine la numar, niciodata pur decorative, impersonale, anorganice. Avea la indemana lucrul viu al mainilor lui care rostuiau materia, innobiland-o prin efort si suferinta. In acest sens, olaritul este o munca obositoare ce necesita forta, indemanare si cunostinte deosebite. De aceea, olaritul este un mestesug rezervat in exclusivitate barbatilor, femeile ajutand eventual doar la decorat.
Mestesugul olaritului avea in primul rand un rol practic, dar ceramica este folosita si in scop decorativ, in constructii sau pentru anumite ritualuri. Locuinta taraneasca cuprinde o varietate de vase de lut - oale, ulcioare, cani, strachini, chiupuri, blide, oale pentru tinut laptele, oale enorme in care se pregatea mancarea pentru sarbatorile religioase, vase pentru flori, statuete, fluiere, jucarii etc.
Mestesuguri traditionale - Olaritul
Multimea vaselor produse isi poate gasi o explicatie in obiceiul ca la nunta sau la inmormantare acestea sa fie sparte. Multe vase se spargeau si inaintea inceperii postului, pentru ca bucatele mancate sa nu fie puse din greseala intr-un vas vechi si sa se “spurce” cu mancare “de dulce”. Oalele se adunau in fundul curtii si se spargeau cu ciomagul, fiind apoi inlocuite cu altele noi. Pana si “prepeleacul” (par cu cateva ramuri in varful carora erau agatate oalele cu gura in jos, ca sa se scurga dupa ce au fost spalate) era distrus, pentru a nu spurca noile vase.
Olaritul, unelte si etape
Principalele etape ale prepararii lutului inainte de ardere (curatire, dospire, framantare, modelare, uscare, ornamentare), sunt sugerate de uneltele folosite: troaca, mezdreaua, cutitoaia, fachiesul, si plotogul, cornul si gaita. Nu lipseste nici morisca de mana – rasnita utilizata pentru macinarea fina a oxizilor de plumb si a nisipului sau pietrei ce intrau in compozitia smaltului aplicat pe vase intre doua arderi in cuptor. Din cadrul acestui instrumentar, un rol deosebit il detine roata olarului sau roata pentru modelat.
  Olaritul
Roata e formata din doua discuri, unul mai mic sus si unul mai mare in partea de jos, acestea fiind unite printr-un ax vertical. Pe discul de sus se pune bulgarele de pamant, iar discul de jos este miscat de olar, imprimandu-i cu piciorul o miscare circulara destul de rapida. Astfel, roata se invarteste, obtinandu-se forme circulare cu contur regulat.
Sa urmarim etapele si succesiunea lor, prin care lutul simplu, se transforma intr-un obiect de arta populara.
       Dospirea argilei
Argila, de cea mai buna calitate, extrasa din "coasta dealului”, este adusa in curte si lasata la "dospit” vreme de cateva saptamani. In cadrul acestui proces, argila este maruntita si udata cu apa la un anumit interval de timp. Apoi, lutul este taiat in bucati mari, batute cu maiul si udate.
Olaritul
       Framantarea argilei
Aceste bucati de lut, cunoscute si sub numele de "turte" sunt aduse in atelier si asezate pe o platforma de lemn. Urmeaza framantari repetate cu picioarele, apoi cu mainile pana cand capata un aspect unsuros. Lutul este apoi taiat felii cu cutitoaia, care iarasi se amesteca, si se bat cu maiul pentru a obtine o pasta omogena. Cand olarul considera ca pasta este buna aceasta se imparte in bulgari rotunjiti si de marime egala. Dospirea si framantarea se inscriu printre cele mai importante operatii, migaloase si obositoare, dar care asigura in buna parte calitatea produselor.
       Modelarea argilei
Bulgarii de lut ajung apoi pe roata de modelat. In aceasta etapa foarte importanta este coordonarea adecvata a vitezei rotii cu apasarea usoara a bucatii de argila si modelarea treptata a acestuie. Argila se inalta ca un turnulet si din acest moment se actionaza pentru formarea interiorului. Netezirea si finisarea peretilor se face cu o bucata de lemn numita „pieptene” si cu o bucata de piele „potlogul”. Toate acestea se petrec cu mare repeziciune, modelarea unei strachini simple nu dureaza mai mult de un minut. Sunt uimitoare trecerile prin diverse forme geometrice, sfera, trunchi de con, cilindru, etc.
Modelarea vaselor
       Uscarea si arderea vaselor
Dupa modelare vasele se pun la uscat, la umbra, timp de cateva zile. Dupa uscare sunt inmuiate intr-o zeama alba sau rosie, preparata din apa si huma, numita popular „albeala”, iar in limbajul etnografilor „angoba”. Peste aceasta se astern ornamentele solar, vasele sunt stivuite, date la cuptor, iar cand se foloseste smaltul se fac doua arderi.
       Ornamentarea vaselor
In creatia sa plastica, olarul a folosit un repertoriu bogat de forme si simboluri, realizand structuri compozitionale de mare rafinament artistic. Astfel, pe suprafata angobata a vasului erau trasate cu ajutorul cornului sau a pensulei, motive ca meandrul, calita ocolita cu sori, creanga bradutului, aripa hultanului, pana, ochiul de iepure, sarpele, degetutele, florile campului, folosind nuante de alb, albastru si cafeniu. La final, vasul era impregnat cu un strat translucid de smalt, de buna calitate, ceea ce potenta rafinamentul artistic al vaselor. Cea mai raspandita tehnica de decoratie foloseste un corn de vita avand in varf o pana de gasca. Prin corn se scurge culoarea prin pana de gasca. Avem astfel o veritabila penita. Decorurile fine se pot obtine folosind un betisor fire de par de porc mistret.
Ornamentarea vaselor
Un alt tip de decoratie se obtine prin zgarierea cu un varf metalic a vasului dupa inmuierea sa in substanta coloranta, aparand astfel culoarea pastei. O alta tehnica, intalnita in special in sudul Romaniei, consta in aplicarea in relief a unor snururi, braie sau rozete de pasta.
Cromatica vaselor de ceramica pastreaza traditii stravechi. Ceramica rosie din sud-vestul tarii este de provenienta romana, iar galbenul, verdele si albul din diferite centre indica traditii bizantine. Toate culorile folosite sunt naturale.
Horezu - vechi centru de ceramica populara
Aparut spre sfarsitul sec. al XVIII-lea, centrul de ceramica de Horezu considerat cel mai important centru de ceramica din Romania, a fost specializat initial in confectionarea strachinilor si a taierelor, apoi si-a diversificat productia prin introducerea mai tarzie a canitelor, ulcioarelor, a ghivecelor pentru flori si a borcanelor de untura.
Horezu
Piese elegante reflectand pe alocuri influente orientale, vasele de Horezu, nu de putine ori, au fost destinate uzului familiilor boieresti. Axat pe productia de ceramica smaltuita, centrul a cunoscut o binemeritata celebritate datorita in special, farfuriilor ornamentate cu un decor obtinut prin jiravire cu instrumente ca gaita sau cornul. In aceasta tehnica, vasele erau „inflorite” cu motive „penate” sau "in lacrima” de o mare finete, asemanatoare unei panze de paianjen. Pentru a le realiza mesterul desena pe farfuria uscata, o serie de linii colorate cu cornul din care picura incet vopseaua, dupa care, utilizand amintita gaita (o pensula subtire din fire de porc) se intervenea deplasandu-se putin culoarea inca umeda fara a rupe firul desenului. Grupat de regula in cercuri concentrice pe marginile farfuriei, decorul jiravit inconjura un motiv central: peste, soare, cocos, spirala, biserica. Alte ornamente larg utilizate la Horezu erau cele vegetale (brad, trifoi, vrejuri), sau geometrice (zig-zag, puncte, linii). Pentru modelele mai complicate se utiliza chiar tiparul din carton cu ajutorul caruia se trageau contururile in creion.
Muzeul Taranului Roman - colectia de obiecte din ceramica

Practicat timp de secole cu precadere in centre satesti dintre care aproape 65 isi continua existenta si astazi, mestesugul olaritului este reprezentat in Muzeului Taranului Roman prin aproximativ 18.000 de piese.
Ceramica
Acestea constituie una dintre cele mai importante colectii de obiecte din ceramica (atat din punct de vedere numeric cat si valoric) pastrata in muzeele tarii. Initiatorul acestui fond a fost Alexandru Tzigara Samurcas cel care in 1906 punea bazele Muzeului de la Sosea. In patrimoniul colectiei sunt reprezentate obiecte din aproape 100 de centre producatoare.
Colectia cuprinde oale folosite la vatra pentru pregatirea alimentelor, chiupuri, plosti si ulcioare, cani, strachini, cancee, cahle si tepe de casa, iata cateva categorii de vase utilizate in gospodaria taraneasca, modelate atat in satul traditional dar si azi, bine reprezentate in colectia muzeului.
Olaritul
Un segment aparte al acestei colectii il reprezinta obiecte aparent minore, jucariile si miniaturile de lut. Cele peste 700 de piese sunt reprezentative pentru productia de acest gen realizata in centre ca: Vladesti (Valcea), Pisc (Ilfov), Oboga (Olt) la sfarsitul sec. al XIX-lea Alaturi de fluericele cu caracter antropomorf sau zoomorf se afla in aceasta colectie o serie de miniaturi dupa vase de uz gospodaresc: canite, oale, ulcioare, cosulete inspirate din instrumentarul bucatariei traditionale din Baia Sprie si Baia Mare, modelate in prima jumatate a sec. al XX-lea.

miercuri, 1 februarie 2012

Art Pottery

Pottery is an ancient occupation that has been practiced since ancient times, stand testimony beautiful ceramic Neolithic era, the era in Romania has developed a remarkable civilization.
Pottery is a tedious work, requiring strength, skill and special knowledge. Any mistake can lead to the destruction of the vessel and everything worked then be taken up again.Men remove the clay from special places, we bring in the household and knead it with hands, feet, or a large wooden hammer, mixing it with water. The paste thus obtained is cleaned of impurities, is cutting into thin slices and then working the wheel.The wheel is made of two discs, one lower and one higher up in the bottom, they are joined by a vertical axis. The disc is placed bulgarele above ground and below the disc is moved pottery, prints and foot in a circular motion fast enough. Thus, the wheel spins, obtaining forms regular circular shape.Vessel formation requires a special technique and a high working speed, as dry pasta need not (sometimes the dish is done even in 40-50 seconds).
After modeling, the dishes a few days leave to dry in the shade and then burned in special furnaces, having previously been decorated and glazed possible (the dishes are only the inside and edges smaltuieste).The most common technique uses a corn beef decoration on top with a goose quill. The horn color flows through to the gang. Thus we have a real pen. Sets can be obtained using a fine hairs stick boar.Another type of decoration is obtained by scratching with a metal top of the vessel after soaking it in dye, thus appearing colored paste. Another technique, found mainly in southern Romania, consists in applying relief of cords, belts or rosettes of paste.All colors used are natural.Red is obtained from a soil rich in iron oxide (also called Russian) This dry, chop finely, and soak it in water rasneste. Is obtained as a viscous liquid is filtered through cloth or sieve and give a glossy substance.Black and obtain it in a special soil, found in the earth after rain erosion.
Green is made from slag produced by burning in the furnace of copper wire. Peeling slag, are ground, grind and mix with clay.White is made from lime mixed with white stone mountain, burned and crushed.Yellow is made from clay of Medgidia (which is why there is rarely), mixed with Russian.Colors that make ceramic models keeps ancient traditions. Red pottery in southwestern country of origin is Romanian, and yellow, green and white from various centers indicate the Byzantine tradition.Vessels crowd their products can find an explanation in custom wedding or funeral as they are broken. Many vessels break and before starting the job, because the food eaten is not inadvertently placed in a coffin and be "defiled" with food "sweet".Gathered in the back yard pots and break with the club and is then replaced with new ones. Even "Prepeleac" (even a few who were hanging branches on top of pots upside down to drain after being washed) was destroyed, not to defile the new vessels.Pottery craft used primarily in food, but is also used in ceramics for decorative purposes in construction or for certain rituals.Rustic home includes a variety of clay pots - pots, jugs, cups, bowls, chiupuri, dishes, pots for the land of milk, enormous pots when preparing food for religious celebrations, flower pots, toys, statues, etc..Glazed pots, ornate and colorful and are used for practical purposes but also to decorate the interior.Featured are objects made on special occasions such as wedding big jugs found in Oltenia. They use bright colors on a black background of the vessel.

Despre Arta Olaritului in Romania


Olaritul este o ocupatie straveche ce se practica inca din vremuri stravechi, marturie stand frumoasele vase de ceramica din epoca neolitica, epoca in care pe teritoriul Romaniei s-a dezvoltat o civilizatie remarcabila.
Olaritul este o munca obositoare, necesitand forta, indemanare si cunostinte deosebite. Orice greseala poate avea drept consecinta distrugerea vasului si tot ce s-a lucrat pana atunci trebuie luat de la capat.
Barbatii scot lutul din locuri speciale, il aduc in gospodarie si il framanta cu mainile, picioarele, sau cu un ciocan mare de lemn, amestecandu-l cu apa. Pasta astfel obtinuta se curata de impuritati, taindu-se in felii subtiri si se lucreaza apoi la roata.
Roata e formata din doua discuri, unul mai mic sus si unul mai mare in partea de jos, acestea fiind unite printr-un ax vertical. Pe discul de sus se pune bulgarele de pamant, iar discul de jos este miscat de olar, imprimandu-i cu piciorul o miscare circulara destul de rapida. Astfel, roata se invarteste, obtinandu-se forme circulare cu contur regulat.
Formarea vasului necesita o tehnica deosebita si o viteza de lucru mare, pentru ca pasta nu trebuie sa se usuce (uneori vasul se realizeaza chiar in 40-50 de secunde).
Dupa modelare, vasele se lasa la uscat cateva zile, la umbra si apoi se ard in cuptoare speciale, dupa ce au fost in prealabil ornamentate si eventual smaltuite (la blide se smaltuieste numai partea interioara si marginile).
Cea mai raspandita tehnica de decoratie foloseste un corn de vita avand in varf o pana de gasca. Prin corn se scurge culoarea prin pana de gasca. Avem astfel o veritabila penita. Decorurile fine se pot obtine folosind un betisor fire de par de porc mistret.
Un alt tip de decoratie se obtine prin zgarierea cu un varf metalic a vasului dupa inmuierea sa in substanta coloranta, aparand astfel culoarea pastei. O alta tehnica, intalnita in special in sudul Romaniei, consta in aplicarea in relief a unor snururi, braie sau rozete de pasta.
Toate culorile folosite sunt naturale.
Rosul se obtine dintr-un pamant bogat in oxid de fier (numit ruseala) Acesta se usuca, se toaca marunt, se rasneste si se inmoaie in apa. Se obtine astfel un lichid vascos care se strecoara prin panza sau sita si rezulta o substanta lucioasa.
Negrul se obtine si el dintr-un pamant special, gasit in eroziunile de pamant dupa ploi.
Verdele se obtine din zgura produsa prin arderea in cuptor a sarmei de cupru. Zgura se cojeste, se piseaza, se macina si se amesteca cu huma. Albul se obtine din var amestecat cu piatra alba de munte, arsa si pisata.
Galbenul este obtinut din huma de Medgidia (motiv pentru care se gaseste mai rar), amestecata cu ruseala.
Culorile care alcatuiesc modelele vaselor de ceramica pastreaza traditii stravechi. Ceramica rosie din sud-vestul tarii este de provenienta romana, iar galbenul, verdele si albul din diferite centre indica traditii bizantine.
Multimea vaselor produse isi poate gasi o explicatie in obiceiul ca la nunta sau la inmormantare acestea sa fie sparte. Multe vase se spargeau si inaintea inceperii postului, pentru ca bucatele mancate sa nu fie puse din greseala intr-un vas vechi si sa se “spurce” cu mancare “de dulce”. Oalele se adunau in fundul curtii si se spargeau cu ciomagul, fiind apoi inlocuite cu altele noi. Pana si “prepeleacul” (par cu cateva ramuri in varful carora erau agatate oalele cu gura in jos, ca sa se scurga dupa ce au fost spalate) era distrus, pentru a nu spurca noile vase.
Mestesugul olaritului folosea in primul rand in alimentatie, dar ceramica este folosita si in scop decorativ, in constructii sau pentru anumite ritualuri. Locuinta taraneasca cuprinde o varietate de vase de lut - oale, ulcioare, cani, strachini, chiupuri, blide, oale pentru tinut laptele, oale enorme in care se pregatea mancarea pentru sarbatorile religioase, vase pentru flori, jucarii, statuete etc.
Vasele smaltuite, bogat ornamentate si frumos colorate se folosesc si in scopuri practice, dar si la decorarea interiorului.
Deosebite sunt obiectele lucrate cu ocazii speciale, cum ar fi marile ulcioarele de nunta intalnite in Oltenia. Acestea folosesc culori vii pe fondul negru al vasului.

Olaritul o adevarata arta

Se spune că unul dintre cele mai importante și mai frumoase daruri de la Dumnezeu este metamorfoza naturii către artă și un exemplu cert și desăvârșit îl constituie olăritul. Prin obiectele din ceramică ne apropiem cel mai mult de Divinitatea care a creat cele patru elemente: pământ, apă, foc și vânt pentru ca din aceste ingrediente omul să lucreze ceramica. Atunci când pământul este amestecat cu apă, mâna omului îi oferă o anumită formă, se crează un obiect solid, focul apoi îl tranformă într-un obiect cu o formă finală cum ar fi un vas sau o farfurie iar vântul ajută la încheierea procesului cu succes deoarece el este acest element care forțează limba dragonului de foc să se miște liber prin cuptor pentru a oferi obiectului modelat imortalitate.
 Ceramica se schimbă în formă, stil și caracteristici depinzând de perioada în care a fost creată, regiunile în care se găsesc și de asemenea de persoanele care le-au creat. Ceramica tradițională chinezească diferă de cea japoneză sau cea coreană, obiectele ceramice chinezești spre exemplu sunt în general mai mari și mai colorate, comparativ cu cele din alte țări, în timp ce ceramica japoneză este caracterizată de stilul sofisticat și designul delicat. Ceramica din Corea în schimb demonstrează o frumusețe modestă, sfioasă și naturală cu foarte puțină artificialitate. Coreeni acordă mai multă atenție formei decât modelelor. Asta nu înseamnă că nu acordă atenție modelelor care sunt excelente ci doar că sunt mai axați pe structura care este simplă și ușoară. Modelele sunt adesea voioase și asta atrage cel mai mult.